Pieter van Gemert

Pieter van Gemert

Agrarisch Coach

Ik ben opgegroeid op een boerderij in Helvoirt, een klein dorpje tussen Tilburg en Den Bosch, gelegen aan het Nationaal Park de Loonse en Drunenense duinen. Toen ik 15 jaar was kochten mijn ouders een varkensbedrijf in de buurt erbij. Vanaf dag 1 was ik verknocht. Ik werd als het ware het bedrijf “ingezogen”, elke dag uit school ging ik de stallen in, op mijn achttiende trad ik toe tot de maatschap. Ik was bestemd om het bedrijf over te nemen.

In 1998 werd onze eerste zoon geboren en in de jaren daarna volgden nog drie dochters. In datzelfde jaar kochten mijn vrouw en ik ons eerste varkensbedrijf. Na een aantal mooie jaren op de boerderij, bleek het bestaan van een varkenshouder mij toch zwaarder te liggen dan vooraf gedacht. Ik kreeg steeds meer moeite om alle ballen in de lucht te houden, wat op mentaal vlak weer zijn weerslag had.

Na meerdere ups en downs, hebben we in 2019 besloten om te stoppen met het bedrijf, een lastig te nemen beslissing. Onze locatie kreeg een andere bestemming, de stallen werden verbouwd. Op naar een nieuwe toekomst. We wonen nog altijd met veel plezier op onze boerderij, een fijne plek om te wonen met ons gezin.

Na wat omzwervingen, als zzp’er in verschillende sectoren, miste ik de agrarische sector. De verbondenheid met de boeren. Mijn communicatieve en sociale vaardigheden brachten mij ertoe om de post-hbo opleiding tot professioneel coach aan het Windesheim in Zwolle te volgen. Voor mij was het een vanzelfsprekendheid om weer te gaan studeren, omdat ik wilde werken als coach bij Hogenkamp Agrarische Coaching. Een prachtig team met veel knowhow en ervaring. Ik vind het fantastisch om agrariërs te mogen begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling, om hun eigen keuzes te maken of om op een autonome wijze de regie terug te krijgen over hun leven.

Met de ervaring, die ik in ruim 25 jaar heb opgedaan, ben ik bekend met de verschillende uitdagingen van de sector. De dynamiek die voortvloeit uit de familiebedrijven raakt mij, het voortdurend door elkaar lopen van privé en zakelijk. Het zowel familie als zakenpartner zijn vraagt om een volwassen manier van communiceren en het duidelijk uitspreken van wat je wilt en nodig hebt. Al met al ben ik trots op wat onze boeren presteren, en ook zeker produceren, een sector die onder een vergrootglas ligt en zeker de moeite waard is om in te investeren.

“Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen”

Contact opnemen

Voor meer informatie over agrarische coaching door Pieter of één van onze andere coaches kunt u contact opnemen via ons algemene telnr. 085–064 55 91 of via e-mail:

Pieter van Gemert
Agrarisch Coach