Coaching

Agrarische coaching

Het vak boer heeft voor veel mensen iets idyllisch. Buiten, natuur, met dieren werken, vrijheid, ondernemerschap, voedsel produceren en ga zo maar door. Toch komen er steeds minder boeren. Lage opbrengstprijzen, wet- en regelgeving, terug trekkende banken en een kritische maatschappij vragen veel van het ondernemerschap van de huidige agrariër.

“Lage opbrengstprijzen, wet- en regelgeving, terug trekkende banken en een kritische maatschappij vragen veel van het ondernemerschap van de huidige agrariër.”

Dat blijkt ook uit het onderzoek onder 2.300 agrariërs dat Trouw onlangs publiceerde: 85 procent van de boeren ervaart dat de agrarische sector in een crisis verkeert; consumenten waarderen hen niet (79 procent), de politiek laat hen in de kou staan (92 procent), milieuorganisaties beschuldigen hen van onjuiste aantijgingen en de media spelen boeren de zwartepiet toe (90 procent). Meer dan de helft van de agrariërs heeft zich de afgelopen jaren weleens een periode neerslachtig gevoeld. (Bron: Volkskrant, Stress op de Boerderij)

“Meer dan de helft van de agrariërs heeft zich de afgelopen jaren weleens een periode neerslachtig gevoeld”.

Ook al zijn de meeste bedrijfsovernames van ouder op kind en dat al vele generaties lang, in de kern blijft het wel een zelfstandige keuze. Dat houdt ook in dat er een keuze is in de wijze waarop je om wil gaan met de invloeden van buitenaf richting het boerenerf. Zodra je je er het slachtoffer van voelt, zeg je eigenlijk, ik ben geen baas meer over mijn eigen psychische gesteldheid. De buitenwereld bepaalt hoe ik mij voel. Stress, mentale klachten, burn-out, slapeloze nachten, een kort lontje zijn een gevolg. Als er geen actie ondernomen wordt, volgen psychische klachten tot zelfs depressie aan toe.

“Ik sta open voor verandering. Dat is het belangrijkste uitgangspunt om het coachingstraject tot een succes te laten worden”.

Ons team biedt agrarische coaching, mediation en psychische hulpverlening (niet te verwarren met ervencoaches). Als je met ons team belt voor begeleiding, is tijdens het telefoongesprek al 50% van het probleem opgelost. Dit kost niets en wij hebben daar ook nog niets voor gedaan. Maar op het moment dat je belt, dan zeg je eigenlijk, “ik sta open voor verandering.” Dat is het belangrijkste uitgangspunt om het coachingstraject tot een succes te laten worden. Uitgaan van eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid staat aan de basis van een zelfsturend en mentaal gezond leven.

Wat is er nu mooier dan jezelf zijn?

Een probleem wat in jaren is ontstaan los je niet in een paar gesprekken op. Een coachingstraject duurt gemiddeld 6 tot 10 maanden. Dan is er het moment dat je zegt: Ik weet waar ik voor sta en waar ik voor ga. Niet alleen in je hoofd is er rust, maar ook in je handelen en je omgang met de omgeving. Je bent geen ander mens geworden, maar je bent je zelf geworden. En wat is er nu mooier dan je zelf zijn?

Ons team onderscheidt zich doordat we een sterke affiniteit hebben met de agrarische sector, we spreken letterlijk en figuurlijk de taal van de boer. Daarnaast hebben we allemaal een professionele afgeronde sociale opleiding op minimaal HBO-niveau en misschien wel het belangrijkste, wij werken met passie, gedrevenheid en heel veel plezier, waar zowel de boer als ons team blij van wordt.