Bedrijfsoverdracht

Bedrijfsovername en overdracht

Het roer overdragen en overnemen, een kans voor beiden

De uitdaging is groot, maar de kansen en mogelijkheden zijn ook groot als je ouders bereid zijn om het familiebedrijf aan jou over te dragen. Als je er voor open staat, zal het aan passie en inzet niet ontbreken, het is immers geen vanzelfsprekendheid meer dat een boerenbedrijf van ouder op kind over gaat. De keuze wordt tegenwoordig bewust gemaakt door zowel de ouders als de kinderen.

“Je bent ineens niet alleen meer ouder en kind, maar ook zakenpartners.”

Zowel de overdrager als de overnemer zal van goede wil zijn om de overname tot een succes te laten worden. Hoe komt het dan toch, dat het in de praktijk zo vaak anders loopt dan gewenst. Ligt het aan het generatieverschil of aan het aan het verschil in visie, strategie en inzichten? Of ligt het, hoe cliché ook, aan het feit dat je ineens niet meer alleen ouder en kind bent, maar ook zakenpartners? Ligt het aan de verweving van rollen?

“Hoeveel ben je zelf waard? Wat is het waard als je met rust in je hoofd kan ondernemen, zonder zorgen over familiekwesties!”

Om voor beide generaties een duurzame en gezonde toekomst op alle terreinen te creëren, is externe begeleiding op het persoonlijke vlak een grote aanrader. Het bedrijf heeft vaak een miljoenenwaarde. Hoeveel ben je daarin zelf waard? Hoeveel is het waard dat je naar de toekomst toe een goede band met de familie blijft behouden? Zodat je met rust in je hoofd kan ondernemen. Hoe waardevol is het, dat ouders op een positieve wijze een bijdrage kunnen blijven leveren aan het bedrijf, maar ook kunnen gaan genieten van de volgende levensfase.

“Een bijdrage blijven leveren aan het bedrijf, maar ook genieten van de volgende levensfase.”

Ons team is gespecialiseerd in het begeleiden van bedrijfsovernames op persoonlijk vlak. In gezamenlijke en individuele gesprekken krijgt een ieder de kans om zijn of haar gedachten, gevoelens en plannen te delen, waardoor er verbinding blijft bestaan en de gezamenlijke wens van bedrijfsovername een grote kans van slagen krijgt.

Interview met Paulien Hogenkamp op RTV Oost

Bekijk hier het interview met Paulien Hogenkamp op RTV Oost over de mogelijkheden rondom bedrijfsovername.

Column over Agrarische bedrijfsovername

Lees ook de column van Paulien Hogenkamp:
Agrarische bedrijfsovername: een sociaal en emotioneel proces »