Bedrijfsovername

Bedrijfsovername en -overdracht

“Het is mijn oordeel dat jouw aanpak van zeer grote toegevoegde waarde kan zijn voor agrarische families in het bedrijfsovername-proces.”

Prof. Dr. Roberto Flören, expert BAS-commissie

Het roer overdragen en overnemen, een kans voor beiden

Ons team is gespecialiseerd in het begeleiden van bedrijfsovernames op persoonlijk vlak. In gezamenlijke en individuele gesprekken krijgt een ieder de kans om zijn of haar gedachten, gevoelens en plannen te delen, waardoor er verbinding blijft bestaan en de gezamenlijke wens van agrarische bedrijfsovername een grote kans van slagen krijgt.

Bedrijfsopvolging - communiceren vanuit verbinding
Illustratie bedrijfsopvolging (klik om te vergroten) © HAC

Grote kansen én uitdagingen bij overname agrarisch familiebedrijf

De uitdaging is groot, maar de kansen en mogelijkheden zijn ook groot als je ouders bereid zijn om het familiebedrijf aan jou over te dragen. Als je er voor open staat, zal het aan passie en inzet niet ontbreken. Het is immers geen vanzelfsprekendheid meer dat een boerenbedrijf van ouder op kind overgaat. Zowel de ouders als de kinderen maken tegenwoordig bewust de keuze.

“Je bent ineens niet alleen meer ouder en kind, maar ook zakenpartners.”

Zowel de overdrager als de overnemer zijn van goede wil om de overname tot een succes te maken. Hoe komt het dan toch, dat het in de praktijk zo vaak anders loopt dan gewenst. Ligt het aan het generatieverschil of aan het aan het verschil in visie, strategie en inzichten? Of ligt het aan het feit dat je ineens niet meer alleen ouder en kind bent, maar ook zakenpartners? Ligt het aan de verweving van rollen?

“Wat is het waard als je met rust in je hoofd kan ondernemen, zonder zorgen over familiekwesties!”

Begeleiding en advies op persoonlijk vlak, voor een gezonde toekomst

Om voor beide generaties een duurzame en gezonde toekomst op alle terreinen te creëren, is externe begeleiding op het persoonlijke vlak een grote aanrader. Het bedrijf is vaak miljoenen waard. Hoeveel ben je daarin zelf waard? Hoeveel is het waard dat je naar de toekomst toe een goede band met de familie behoudt, zodat je met rust in je hoofd kan ondernemen? Hoe waardevol is het, dat ouders op een positieve wijze een bijdrage kunnen blijven leveren aan het bedrijf, maar ook kunnen gaan genieten van de volgende levensfase?

Interview over agrarische bedrijfsovername met Paulien Hogenkamp op RTV Oost

Bekijk hier het interview met Paulien Hogenkamp op RTV Oost over de mogelijkheden rondom bedrijfsovername.

Column over bedrijfsovername in de agrarische sector

Lees ook de column van Paulien Hogenkamp:
Agrarische bedrijfsovername: een sociaal en emotioneel proces »

Terug naar Ondernemerscoaching