Loopbaancoaching

Loopbaancoaching

Een nieuwe toekomst, een nieuw begin

Bedrijfsbeëindiging is van alle tijden in de agrarische sector. Zo lang het ver van je bed is, lijkt het allemaal wel mee te vallen, maar dan ineens is het moment daar, dat je zelf voor de keuze staat. Dan ineens komt het besef dat er veel meer bij komt kijken dan het vinden van een nieuwe baan. In geen enkele andere sector is de verbinding tussen gezin, werk en eigendom zo verweven als in de agrarische sector.

“De verbinding tussen gezin, werk en eigendom is nergens zo verweven als in de agrarische sector.”

Het woord stoppen is een pijnlijk woord in de agrarische sector, het boerenbedrijf is vaak al generaties lang in bezit van de familie. Wat kan het dan pijn doen om er een streep onder te zetten! De tijden zijn veranderd, De bijbehorende hypotheek en verantwoording ook. Doorgaan of stoppen? Wat een moeilijke keuze: “Nu hebben we zorgen, maar wie zegt dat de zorgen voorbij zijn, als we stoppen?”

“Ik slaap slecht, mijn hoofd zit helemaal vol, er komt niets meer uit mijn handen.”

Helaas kenmerken de afgelopen jaren zich door veel gedwongen beëindigingen. De aflossing staat al langer stil en de openstaande facturen stapelen zich op. Het is aan weinig mensen gegeven om onder die omstandigheden het hoofd koel te houden, strategische keuzes te blijven maken en een helder toekomstbeeld voor ogen te houden. Investeringen blijven uit, Technisch raakt het bedrijf achterop en sluimerend dienen de gezondheidsklachten zich aan. De communicatie met zowel het gezin als het netwerk wordt moeizamer en je krijgt het gevoel dat niets meer lukt.

“Het lijkt wel alsof niets meer lukt, alles loopt van me af.”

Als je ergens in zit, kan je er niet op kijken. Wat kan het dan een verademing zijn, om met hulp van buitenaf weer een weg te vinden in de wirwar van gedachten. Als agrarisch coach kunnen wij helpen om “de kop” leeg te krijgen, waardoor er weer ruimte komt voor creatieve ideeën, constructieve gesprekken met de omgeving en concrete stappen richting een duurzame, rendabele en zelfsturende toekomst. Met als belangrijkste uitgangspunt dat de oplossing in de mens zelf zit. Dan heeft er een leerproces plaats gevonden met langetermijnrendement, ongeacht of dit ‘bedrijfsbeëindiging’ of ‘voortzetting van de onderneming op een andere wijze’ inhoudt.

“Samen op weg naar een heldere en realistische toekomst waar iedereen weer blij van wordt.”