Relatiecoaching

Relatiecoaching & familieconflicten

Patronen doorbreken en de gevolgen van eigen gedrag herkennen

Als je ergens in zit, kun je er niet op kijken. Communicatieproblemen met een partner of met familie op het zelfde erf los je zelden op zonder hulp van buitenaf. Relatiecoaching draait om het doorbreken van patronen en het herkennen van de gevolgen van eigen gedrag. Als dit inzichtelijk is, volgt het aanleren van constructief gedrag en het leren herkennen van de intenties van de ander.

Het familiebedrijf - betrokkenheid en invloed
Illustratie Het Familiebedrijf (klik om te vergroten) © HAC

“De relatie met je partner is vaak de moeilijkste die er is.”

In de meeste gevallen staat de partner het dichtst bij je. Wat je je niet voor kon stellen, toen je elkaar leerde kennen, sluipt er in veel relaties ongemerkt in. Je bent elkaar steeds meer als vanzelfsprekend gaan zien. Als er kinderen zijn, dan wordt menig huwelijk een praktische aangelegenheid. De één verzorgt het vee, de ander de kinderen. Uitjes gaan ongemerkt steeds minder met z’n tweeën en de intimiteit komt op een laag pitje te staan. Verliefdheid is door de jaren heen omgeslagen in irritatie en praktisch overleg.

“Werken met familie kan een enorme bron van stress veroorzaken.”

Een andere vorm van een nauwe relatie is de relatie tussen familieleden die op het zelfde erf werkzaam zijn. Dit kan een enorme bron van stress veroorzaken. Broers en zussen creëren op een gegeven moment hun eigen leven. Ze gaan het erf af om elders te wonen, te studeren en te werken. De opvolger komt na de studie echter weer thuis op het vertrouwde nest om daar te gaan wonen en werken. Buiten het erf voelt en gedraagt hij zich volwassen, maar op het ouderlijke adres voelt menig boer, ook al is hij 40 geweest, zich weer kind. De ouders blijven zich als ouders gedragen, kritisch of juist pamperend. De volwassen kinderen vaak als kind, rebels of juist volgzaam.

“De ander kan je niet veranderen, maar als jij verandert, verandert de ander mee.”

Relatiecoaching gaat niet om het veranderen van de ander. Ook al ben je ervan overtuigd dat het aan de ander ligt, het begint altijd bij je zelf. Wil je een betere relatie met de ander, heb dan het lef om je te laten coachen om inzichtelijk te krijgen hoe je om wil gaan met die ander.

"We waren onbewust geestelijk ver van elkaar verwijderd geraakt. Paulien stelde de vraag: “Wat doen jullie écht met z’n tweeën?” We moesten het antwoord schuldig blijven. Dinant werd volledig opgeslokt door het bedrijf en ik zag alles door de vingers, door me zelf weg te cijferen. Maar, ik kon dit niet meer volhouden en wilde op deze manier niet meer verder. We hebben van Paulien geleerd om echt voor ons zelf op te komen en uit te spreken wat we zelf willen. We zijn veel dichter bij elkaar gekomen en we zien onze toekomst zonnig tegemoet."

Dinant en Anita ter Keurs, Rijssen Meer ervaringen »