Overnameconflicten

Overnameconflicten

Sta jij als een stabiele ondernemer in het leven?

Een toekomstwaardig bedrijf, zowel ouders als kinderen hebben de wens dat het boerenbedrijf in de familie blijft en toch blijft het strijd. Komt het door de verschillende visies? Door het generatieverschil? Gedragen jullie je als zakenpartners of als familie in het achterhuis?

“Generatieverschillen kunnen leiden tot een enorme bron van stress”

Waar je broers en zussen op een gegeven moment hun eigen leven gaan creëren, buiten de boerderij om, word jij de collega van je ouders. Waar je broers en zussen af en toe een kop koffie komen drinken op de boerderij, trek jij, meer dan ooit te voren, met je ouders op. Waar je familie zegt, dat je je rijk moet prijzen met je ouders, leidt bij jou het generatieverschil steeds meer tot een bron van stress en irritatie. Het is heel verleidelijk om de ouder-kind-rol te blijven toepassen, ook al ben je inmiddels al jaren volwassen. De ouders blijven zich als ouders gedragen, kritisch of juist pamperend en jij reageert alsof je nog steeds een kind bent, rebels of juist volgzaam. De gevolgen van overnameconflicten uiten zich niet alleen tussen de generaties, ze hebben vaak ook een grote weerslag op de relatie met je eigen gezin.

“Je eigen koers leren varen, met behoud van de verbinding”

“Hij laat niets los”, “hij heeft overal kritiek op”, “hij wil nooit wat veranderen”, “hij vindt alles te duur”, “mijn moeder durft geen partij te kiezen”, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar wat wil jij? Hoe zorg jij dat je je ideeën niet van tafel laat vegen bij tegenwerking? Hoe zorg jij dat je de verantwoordelijkheid durft te nemen voor je keuzes en ook voor de gevolgen van die keuzes? Ook al zijn je ouders het er niet mee eens. Hoe zorg jij dat het bedrijf steeds meer gevormd wordt naar een plek, waar jij met plezier werkt en oud kunt worden. In coaching leer je om je eigen koers te gaan varen, met behoud van de verbinding. Je leert een stap verder te kijken dan de weerstand. Je leert om een duidelijk onderscheid te maken tussen de familierelatie en de zakelijke relatie. Maar bovenal leer je respect op te brengen voor jezelf. Alleen vanuit zelfrespect is het mogelijk om een gelijkwaardige relatie op te bouwen met de ander.

“De kracht van een familiebedrijf is groot, de inzet en betrokkenheid is enorm”

Het familiebedrijf - betrokkenheid en invloed
Illustratie Het Familiebedrijf (klik om te vergroten) © HAC

In coaching krijg je voor jezelf helder, wat jouw wensen, grenzen en behoeftes zijn en hoe je ze op een zelfverzekerde wijze kunt verwoorden, zonder dat je in de verantwoording of verdediging schiet. Zodat niet de omstandigheden bepalen hoe het met jou gaat, maar jij bepaalt hoe je met de omstandigheden om wilt gaan.

Of je nu wel of niet samen verder gaat, in beide gevallen zal het nodig zijn om de communicatie goed te laten verlopen. Ongetwijfeld heb je al heel vaak gedacht, zo wil ik het niet langer. En dan toch maar weer op de oude voet doorgaan. De makkelijkste weg, maar ook de vervelendste weg. Wil je het echt anders, vraag dan ons om je hierin te begeleiden. Het is ons werk en wij kunnen je helpen om op een manier met de ander om te gaan, die wel werkt.

Bedrijfsovername: Van ouder-kindrelatie naar sterk zakelijk team

Een familiebedrijf overnemen is meer dan een zakelijke transactie. Het is een proces vol emoties, verwachtingen en uitdagingen. Hoe ga je van een ouder-kindrelatie naar een gelijkwaardige samenwerking?

In de nieuwste aflevering van de Taboer-podcast bespreekt Carla Westenenk samen met onze agrarisch coach Didi Stoltenborg de uitdagingen van een familiebedrijfsovername. Samen blikken ze terug op dit intensieve proces. Ze deelt haar ervaringen met de worsteling tussen familie en zakelijke rollen, de impact van non-verbale communicatie en het moment waarop ze zich machteloos voelde toen gesprekken met haar zoon moeizamer verliepen.

In de podcast wordt een mooie werkvorm gebruikt: ‘het tuinieren in je hoofd’. Iedereen heeft een eigen ‘tuintje’ – een plek om zelf te bepalen wat er groeit en bloeit. Maar als je je te veel met andermans tuin bemoeit, kan dat voor spanningen zorgen. Dit besef hielp Carla en haar gezin om elkaar meer ruimte te geven en beter samen te werken.

Wil je als familie beter communiceren en de bedrijfsovername soepeler laten verlopen? In deze podcast hoor je hoe kleine veranderingen in houding en communicatie daarbij kunnen helpen.

“Door de coachingsgesprekken, die we apart van elkaar hebben gehad, leerden we weer met elkaar communiceren.”Carla Westenenk

Luister de podcast hier:

 

Meer over coaching bij Bedrijfsovername »

“In ons werk als accountant en belastingadviseur komen we dichtbij de persoonlijke omgeving van onze klanten. Al zijn de cijfers onze passie, in veel situaties worden we betrokken als vertrouwenspersoon van onze relaties. Vragen die op tafel komen bij conflicten tussen zakelijke partners, huwelijksproblemen, nalatenschappen etc...

Vaak kom je er in die situaties dan niet uit met elkaar. Veelal ook omdat je je onpartijdige positie wilt bewaken. Er zijn vaak tegenstrijdige belangen. Ik heb het als zeer prettig ervaren om dan je klant te kunnen wijzen op de specialistische kennis van Hogenkamp Agrarische Coaching. Meerdere relaties van ons kantoor spraken hun dank uit omdat ik ze wees op de kundige begeleiding door de specialisten van deze praktijk. 'Daar werken echte professionals' zo appte mij een klant."

Harry Huisjes, Klantbeheerder Alfa Accountants Meer ervaringen »