Veeteelt: Interview met Paulien en Didi, “Van Speelbal naar zelf regie nemen”

In het ledenblad van CRV, “Veeteelt/De Boerin” (juni 2024) is een prachtig artikel geschreven over de toegevoegde waarde van Hogenkamp Agrarische Coaching en Agritraining voor de agrarische sector. Het lezen waard!

Interview met agricoaches Paulien en Didi over mentale hulp, o.a. bij familieconflicten, een burn-out of bedrijfsbeëindiging

“Waarom richtten we ons honderd procent op techniek en economie als de ondernemer zelf zo’n belangrijke factor is in het goed draaien van een bedrijf?”

Was het vroeger nog een taboe om als boer aan te kloppen voor hulp, tegenwoordig zien agricoaches Paulien Hogenkamp en Didi Stoltenberg dat minder. Op jaarbasis melden zich inmiddels zo’n 400 agrariërs, ongeveer acht per week, aan voor mentale begeleiding bij familieconflicten, een burn-out of bedrijfsbeëindiging.

Combinatie van problemen, een vicieuze cirkel

De onderwerpen zijn in de loop der jaren niet veel veranderd.  “Hooguit hebben we nu wat vaker mensen die hun bedrijf beëindigen. Daar komen ook zoveel emoties bij kijken. Vroeger was daar minder aandacht voor“, vertelt Didi. Vaak gaat het ook om een combinatie van problemen. “Met één probleem kunnen de meeste mensen prima dealen, maar als de problemen zich opstapelen, gaat het regelmatig fout“, ziet Paulien in de praktijk.

“Als het financieel lastig gaat, doen boeren bijvoorbeeld minder slimme investeringen, gaan de technische resultaten achteruit en dat heeft ook weer gevolgen voor het voorhuis: ze reageren hun frustratie af op hun partner, hun ouders enzovoort. Zo beland je in een vicieuze cirkel.”

Persoonlijke ontwikkeling in de agrarische sector

In de tussentijd heeft Paulien met haar team, dat bestaat uit zowel agrarische coaches en trainers als mediators en psychologen, al heel wat boeren geholpen. Ze komen uit alle hoeken van Nederland. Het ideaalbeeld van Paulien en Didi is dat persoonlijke ontwikkeling in de agrarische sector een vanzelfsprekendheid is.

“Ons doel is bereikt als mensen geen speelbal meer zijn van hun omstandigheden, maar zelf de regie nemen, weten waar ze voor staan en wat ze willen.”

Lees hier het volledige artikel (PDF) »