Interview met Paulien in Dagblad Trouw, ‘De Verdieping’: “De boer heeft de kop vol”.

Paulien is geïnterviewd door Dagblad “Trouw” ( 22 juni 2018) naar aanleiding van het grootste opinieonderzoek dat ooit onder agrariërs is gehouden: “De staat van de Boer“. Trouw wil een eerlijk debat over de makers van ons voedsel. Paulien licht toe hoe haar team, boeren met zorgen, begeleidt richting een gezond en duurzaam perspectief.

De boer heeft de kop vol

Dat er in de agrarische sector heel wat wordt gepiekerd, weet Paulien Hogenkamp (45), agrarisch coach te Wierden. Maar harde cijfers zijn er niet. “Wij hebben wel eens gezegd: tjonge, wat zijn er veel boeren met problemen. Tegelijkertijd weten we ook: we hebben geen goed referentiekader. In Nederland is er nooit onderzoek naar gedaan.”

Met haar team begeleidt ze boeren en boerinnen met een burn-out of dreigende overspannenheid. Bij serieuze depressieve klachten is er een psycholoog beschikbaar. Haar klanten zijn agrarische ondernemers met zorgen: mannen en vrouwen die ’s nachts wakker liggen, akelig vroeg wakker worden, concentratieproblemen hebben. “Die boer heeft z’n kop vol – dat is standaard wat wij horen: ik heb de kop vol.”

Lees hier het volledige artikel (PDF) »

TIP! Bezoek ook eens de website van Trouw: De Staat van de Boer »
Hier vindt u veel informatie over het grootste opinieonderzoek ooit onder agrariërs.