Interview met Paulien in Dagblad ‘De Gelderlander’: “Het ontboerde platteland”

In ‘De Gelderlander’ (28 oktober 2018) geeft Paulien haar visie op het veranderende platteland: “Vermenging van culturen is altijd verrijkend. Vroeger spraken boeren alleen met elkaar over mest, mais of koeien. Maar de wereld is groter dan het boerenerf.”

Lees het volledige artikel op de website van de Gelderlander of als PDF »

Boeren geen praters?

“De gemeente Oost-Gelre is de afgelopen maanden met boeren in gesprek gegaan om te horen hoe ze hun toekomst zien. Een team van agrarische coaches werd er op uitgestuurd om aan keukentafels vertrouwelijk met boeren te spreken. Boeren geen praters? Agrarisch coach Paulien Hogenkamp heeft een totaal andere ervaring. De gemeente schreef 320 boeren in haar bestand aan. Daarvan wilden er 214 een gesprek. Toen puntje bij paaltje kwam, bleek dat van die 214 boeren er al vijftig tot zestig waren gestopt. Van de boeren die nog een bedrijf hebben, willen de meesten op een of andere manier door. ”

,,Boeren die stoppen, moeten door een soort rouwproces”, zegt Hogenkamp, ,,maar zijn ze daar eenmaal doorheen, dan is er dikwijls opluchting. Ze hebben in een half jaar of jaar verschillende afscheidsmomentjes waardoor ze aan het idee gaan wennen. Eerst gaan de mindere koeien eruit, of ze stoppen met het insemineren van de zeugen. Stap voor stap vervallen er activiteiten en stroomt het bedrijf leeg. Tot ze op het punt komen om stallen te slopen of de stalinrichting te verkopen. Pas dan komt er ruimte in hun hoofd voor iets anders.”